PRIVATE RESIDENTIAL

Large modern extension to listed cottage - Salcombe, Devon

Grange Cottage is set into the hillside directly overlooking the Salcombe estuary. The existing Georgian cottage had been poorly altered and extended in the past and the new owners wanted to create a unique home exploiting the extraordinary views and light.

A concept design was developed with full support of local authority officers, however, locally, the planning debate was long and complicated given the sensitivities of the Conservation Area location. 

A simple palette of materials – render, glass, natural stone and metal – was employed to create a large, split-level extension that appeared highly transparent and light.

Built essentially on a rock footing, this project posed a lot of technical and logistical challenges but it has been completed successfully thanks in part to the clients remaining very patient as each subsequent challenge was overcome. The building is due for completion in December 2008.

Work stages undertaken by J.A.P Architects: Design, Planning, Working Drawings, Building Regulations, Construction Details and Project Co-ordination. (see also testimonials

< back to Private Residential